BilimGündemKültür

Çin, Sibirya Kaplanı’nı Kurtarmak İçin Yellowstone’den %60 Daha Büyük Bir Milli Park Oluşturmayı Planlıyor

Çin, tehlike altındaki türler, Sibirya Kaplanı ve Amur Leoparı’ın kurtarmak için, Amerikan tarzı yeni bir milli park inşaa etmeyi planlıyor.

Bu yeni milli park, Çin’in kuzeydoğusundaki Jilin ve Heilongjiang bölgelerinde konumlanacak. Bölge Rusya ve Kuzey Kore ile sınırında. 14.600 kilometrekarelik bir alan kaplayacak olan milli park, bu büyüklüğüyle ABD’deki Yellowstone’den %60 daha büyük olacak. Xinhua’nın haberine göre, “milli parkın kapsamlı planı ve pilot uygulaması 2020 yılından önce tamamlanacak”.

1998 yılında bu bölgede sadece 6 ila 9 Sibirya Kaplanı yaşıyordu, 2015 yılındaki, ağaç kesme yasağını da içeren koruma çabaları sonucunda bu sayı 27’ye yükseltildi. Ancak, bu çabalar türün devamlılığı için yeterli görünmüyor. Rusya’da 400 tane daha Sibirya Kaplanı’nın yaşadığı düşünülüyor.

Bunun yanında, Amur Leoparı’nın küresel nüfusunun 2007 itibariyle, avlanma ve diğer insan faaliyetleri nedeniyle 30’un altında olduğu biliniyor. Dünya Vahşi Hayatı Koruma Fonu (WWF) gibi koruma grupları sayesinde 2015 yılında bu sayı ikiye katlanmış durumda. Ancak hala yapılacak çok şey var.

Yazımızda sözü geçen tehlike altındaki türlere galerimizden göz atabilirsiniz;

Science Magazine dergisinin deyişiyle, Çin şu anda “ufak tefek milli koruma alanları, yarı korunaklı ormanlar ve bölge parklarına” sahip. 2013 yılında bazı türleri koruma amacıyla tam teşkilatlı milli parklar inşaa etmeye başlamak için karar aldılar. Daha önce bahsedilen iki türün yanında, dev pandalar, Tibet Antilopu ve Asya Filleri de tehlikeli.

Dev Panda’lar için planlanan milli park geçtiğimiz günlerde onaylandı. Bu milli park 27.000 kilometrekarelik bir alan kaplayacak ve bu park için Çin’in güneybatısındaki Sichuan Bölgesi’nden 170.000 kişinin başka yerlere taşınması gerekecek.

Bu iki milli park da, 972.000 kilometrekarelik alana sahip olan, kuzeydoğudaki Greenland Milli Parkı ile karşılaştırıldığında oldukça soluk kalıyor. Buna rağmen, bu iki milli park, ABD’nin sanayileşmesinin zirvede olduğu 1872 yılında başlatılan Yellowstone projesi göz önünde bulundurulduğunda, Çin’deki doğal hayatı devam ettirmek için hayati öneme sahipler.

New York Times’in 2015 yılında yazdığına göre “ABD milli parklar programı son olarak 450 koruma alanına ulaşarak, ülkenin en büyük turist destinasyonu haline geldi”. “Şu anda Çin de ABD’nin yaptığı gibi sanayileşme patlamasının ortasında doğal alanlarını korumak için aynısını yapmaya çalışıyor”.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu