Eğitim

IELTS Sınavı Nedir ?

Yazımıza IELTS ‘ in açılımını vererek başlayalım. International English Language Testing System. Yurtdışında öğrenim ile ilgilenmiş herkesin bu sınav hakkında bilgisi vardır. Çünkü, İngiltere’deki bütün okullar, Amerika’da bazı okullar, Avrupa’daki İngilizce eğitim veren okullar ve Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda gibi İngiliz dilinin hakim olduğu bölgelerdeki okullar öğrencilerinden, İngilizce yeterlilik belgesi olarak bu sınavın sonuç belgesini istemekteler. Soru – Cevap şeklinde ilerleyelim;

IELTS Sınavını Hangi Kurum Düzenliyor ?

Bu sınav, British Council himayesinde yapılmaktadır. Ancak IELTS şu üç kurum tarafından geliştirilmiş bir sistemdir; British Council, University of Cambridge ESOL ( English for Speakers of Other Languages), IDP ( International Development Programme of Australian Universities).

IELTS Ne İşe Yarar ?

IELTS de Toefl gibi uluslararası geçerliliği olan bir İngilizce yeterlilik sınavıdır. Yurtdışı göçmenlik başvurularında kullanılır.  İngiltere’de ve İngiliz dili ile eğitim veren tüm kurumlarda eğitim görebilmeniz için ön şart oluşturur. Ayrıca bir çok özel şirket de İngilizce dil şartlarında Toefl sınavının yanında IELTS skorunuzu da değerlendirmeye başlamıştır ki kurumsal şirketlerin çoğunda geçerli olduğunu söyleyebiliriz.

IELTS Türkiye’de Ne İşe Yarar ?

Türkiye’de bir çok üniversite, hazırlık sınıflarından muaf tutacağı öğrencilerden IELTS skoru istemektedir. Çoğu üniversitemizde yine Toefl ile birlikte geçerli bir sınavdır. Başlıcaları; Boğaziçi Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi olarak sıralanabilir. Ayrıca özel sektörde de bir çok kurumsal firma IELTS ile çalışanlarını seçmeye başladı ve bu şirketlerin sayısı giderek artmakta. Bunlardan bir kaç örnek verirsek, THY, Akbank ve Yapı Kredi gibi kurumsal şirketler akla gelebilir.

IELTS Sınavı Tek Tip midir  ?

IELTS 2 farklı şekilde yapılır. Bunlardan birincisi Academic, ikincisi ise General Training ‘ dir. General Training, yukarıda bahsettiğimiz, göçmenlik başvuruları ve özel şirketlere yapacağınız iş başvurularında gerekli olacaktır. Academic modülü ise General Training’e göre biraz daha zordur. Ancak bu modül, yurtdışı eğitim düşünenler için mutlaka gereklidir. Özellikle İngiltere’deki okullar Academic Modül puanlarına göre öğrenci seçmektedir. Sınava girmeden önce başvuracağınız kurumun hangi türden IELTS sonucu istediğinden emin olmalısınız. Bazen çok ilgisiz kurumlar bile Academic puan türü isteyebilirler, ya da tam tersi olabilir.

IELTS Sınav Formatı Nasıldır ?

Sınavda iki farklı modül olduğundan söz etmiştik. Her iki sınavda da 4 ana bölüm vardır. Bunlar İngilizce’de Listening, Reading, Writing, Speaking olarak bilinen, Dinleme, Okuma, Yazma ve Konuşma bölümleridir. Academic ve General Training modüllerinde Listening – Dinleme ve Speaking – Konuşma bölümleri aynıdır. Adaylar farklı tarzlarla karşılaşmazlar. Ancak iş Okuma ve Yazma’ya geldiğinde durum değişmektedir. General Training modülünde General Training Reading ve General Training Writing vardır. Bunlar, Okuma bölümünde günlük olaylar, güncel gazete yazıları gibi daha genel konuları içerirken, Yazma bölümünde ise mektup, kişisel yazışma gibi konuları içerirler. Academic Writing ve Academic Reading ise tahmin edilebileceği gibi biraz daha profesyonel konulardan oluşur. Okuma kısmında, makaleler, bilimsel yazılar ve daha terim ağırlıklı yazılar olurken, yazma kısmında ise grafik değerlendirme ve rapor yazma gibi konular olur. British Council’in sitesinde iki farklı test formatını anlatan şöyle bir şema mevcut;

Görüldüğü gibi toplam süre 2 saat 45 dakikadır.

IELTS Sınavında Listening – Dinleme Bölümü Nasıldır ?

IELTS Sınavında ilk olarak listening – dinleme bölümü yapılır. Sınavın ilk 30 dakikasını oluşturur. Sınav salonunda ses ayarı yapılıp herkesin onayı alındıktan sonra dinleyeceğiniz parçalar CD den sadece bir kere dinletilir. Ve toplam 4 ana bölüm ile 40 sorudan oluşan sınavı yapmanız beklenir. Fazladan dinleme şansınız olmadığından kaçırdığınız yeri bir an önce aklınızdan silip diğer konuşmaları anlamaya çalışmalısınız. Eğer bir yeri anlamaz ve onun üzerinde düşünmeye devam ederseniz bütün bölümü kaçırma tehlikesi ile baş başa kalırsınız. 40 soruyu birden doğru yaparsanız Listening – dinleme kısmından 9 aldığınız anlamına gelir. Ve gerçekten IELTS sınavında 9 alma ihtimalinizin en yüksek olduğu bölüm dinleme bölümüdür. Tüm ihtiyacınız olan biraz odaklanma ve dikkattir. 9 olmasa bile kulağı aşina olanların 7 ve üzerini almaları işten bile değildir.

ELTS Sınavında Reading – Okuma Bölümü Nasıldır ?

Dinleme bölümü bittikten sonra çok kısa bir ara verilir ve okuma bölümüne geçilir. Burada her iki modül için de 3 er tane okuma parçası vardır. Bu okuma parçalarını iyice okuyup anlarsanız çok zorlanmazsınız. Ancak bu parçaları anlamak için iyi bir zaman (tence) bilgisi ve kelime bilgisi gerekmektedir. Aynı cümle içinde bilmediğiniz 2 kelime olursa o cümleyi anlamadan geçtiniz demektir ki bu durum bir okuma parçası içinde bir kaç kere tekrarlanırsa o parçayı idrak etmeniz ve hakkındaki soruları cevaplamanız oldukça zorlaşacaktır. Sorular, boşluk doldurma, başlık eşleştirme, doğru yanlış, çoktan seçme şeklinde olabilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Academic modülün General Training’den farkı daha fazla terim içermesi ve günlük yazılar değil de bilimsel makale ve rapor tarzında olmasıdır. Süre 60 dakikadır.

IELTS Sınavında Writing – Yazma Bölümü Nasıldır ?

Yazma bölümü biri 150 kelimelik, diğeri ise 250 kelimelik iki görevden oluşur. İki modül için de bu böyledir. Aradaki fark general training’de daha günlük, mektup, şikayet, kişisel yazışmalar tarzında yazı konuları gelirken, academic modülde rapor yazma ve grafik yorumlama gibi yazı konularının gelmesidir. 2 görevin toplam süresi 60 dakikadır. Ayarlamayı kendiniz yapabilirsiniz.

IELTS Sınavında Speaking – Konuşma Bölümü Nasıldır ?

IELTS Sınavının konuşma bölümü en rahat olmanız gereken bölümdür. Zira yüksek puan almanız heyecanlanmadan aklınızdakileri dile getirmenizle mümkün olacaktır. Konuşma saatiniz geldiğinde isminiz söylenir, yabancı görevlinin yanına gidersiniz. Odada baş başa olursunuz ve görevlinin elinde herhangi bir itiraza ve şaibeye yer vermemek için ses kayıt cihazı mevcut olur. Görevli isminizi ve o günün tarihi ile saatini söyleyerek cihazı masaya bırakır ve sınavınız başlar. Konuşma sınavı 3 bölümden oluşur. İlk bölümde genel bir konudan konuşursunuz, mesela “arkadaşlıktan bahsedelim”, “en iyi arkadaşın kimdir” , ” ona nasıl hitap edersin” v.s. gibi sorularla karşılaşırsınız. Mesela İstanbul’da araba kullanmak nasıl, trafik zorluyor mu gibi sorular bile gelebilir. İkinci bölümde bir şeyi tarif etmeniz istenebilir, görevli elindeki kağıtlardan size bir konu verir, ve bu koun hakkında 1 dakika düşünüp 2 dakika boyunca konuşmanızı ister. Üçüncü kısımda ise yine kısa sorulara, sebepleri ile birlikte uzun cevaplar vermeniz beklenecektir. Kullandığınız her kelime, her bağlaç, akıcı olarak konuşmanız, görevliyi iyi anlamanız ve konu ile yakından ilgili, mantıklı cevaplar vermeniz dikkat edilmesi gereken noktalardır.

IELTS Sınavına Başvuru Ücreti Ne Kadardır ve Nasıl Başvurabilirim ?

IELTS Sınavının ücreti 120 Pound ( İngiliz Sterlini) dir. Bu yazıyı yazdığımız tarih itibariyle 1 İngiliz Sterlini (GBP) 2.29 Türk Lirasına denk gelmekteydi. Ücreti yatırmadan önce Academic modülüne mi, General Training modülüne mi katılacağınızı öğrenmelisiniz. Daha sonra ücretinizi yatırın. Ücret Türkiye İş Bankası’nın Beyoğlu şubesine yatırılıyor. Dekontunuzun üzerinde yazması gerekenleri ve hesap ayrıntılarını British Council’in internet sitesinden bulabilirsiniz. Zaten başvuru sürecinde bu internet sitesini etkin kullanmanız gerekiyor. Sınav tarihlerini ve başvuracağınız tarihin son başvuru gününü yine BC’nin sitesinden öğrenmelisiniz. Başvuracağınız tarihin kontenjanı müsaitse başvurunuz alınır. Eğer son başvuru tarihini geçririseniz, British Council başvurunuzu yine kabul eder ama 30 GBP ek ücret ödemeniz gerekir.Ücretinizi yatırdıktan sonra, (bizim tavsiyemiz aynı gün) British Council’in sitesindeki elektronik başvuru formunu doldurup göndermelisiniz. Bu forma, bir de son 6 ay içinde cepheden çekilmiş, pasaport yönetmeliğine uygun bir resim koysanız iyi olur. Çünkü bu resim sonuç belgenizde de kullanılacaktır. Bu sitede aynı zamanda orjinal başvuru formu adı altında, hatırladığım kadarıyla 8 sayfalık bir form daha var. Bu formun çıktısını alıp, doldurduktan sonra, sınav günü yanınızda götürmeniz gerekiyor. Buradaki “adaylara uyarılar” adlı dosyayı da dikkatlice okusanız iyi olur. Başvurunuza bir onay e-maili ile geri dönüş yapılır. bu mailde 6 haneli aday numaranız da mevcut olur. Bu numarayı aldıktan sonra size hatırlatma mailleri dışında bir mail gelmez. Sınav yeri ve saatlerinizi British Council’in sitesinden bu aday numarası ile öğrenmeniz gerekir.

IELTS Sınavının Değerlendirmesi Nasıl Yapılır, Not Sistemi Nedir ?

IELTS 0 ile 9 arasında puan alacağınız bir sınavdır. Her bölüm ayrı ayrı 0 ile 9 arasında puanlandırılır. Daha sonra Overall Score denilen genel puanınız hesaplanır. Genel Puan için IELTS sonuç belgesinin arkasında şöyle bir tasnif verilmiş.

Ielts Not Tablosu

o puan bandı – DID NOT ATTEMPT THE TEST – Testi Denemeyenler – Değerlendirmeye alınacak bir bilgi sunamayanlar.

1 puan bandı – NON USER – Kullanıcı Olmayanlar – Bir kaç kelime dışında İngilizce’yi kullanma yeterliliği olmayanlar.

2 puan bandı – INTERMITTENT USER – İstikrarsız Kullanıcılar -Çoğunlukla kısıtlı kelimeler kullanılarak verilen temel bilgiler ve benzer durumlar için kullanılan kısa formüller ile ifade edilen zorunlu ihtiyaçlar dışında iletişim kurulması mümkün olmayanlar. İngilizce konuşmaları ve yazıları anlamakta müthiş zorlukları olanlar.

3 puan bandı – EXTREMELY LIMITED USER – Ciddi Anlamda Kısıtlı Kullanıcılar – Benzer durumlarda, genel şeyleri anlayabilecek kadar bilenler ve iletişim kurarken çok sık hata yapanlar.

4 puan bandı – LIMITED USER – Kısıtlı Kullanıcılar – Temel yeterliliği çok benzer durumlarla kısıtlı olanlar. Anlamada ve ifade etmede sık sorunlar yaşayanlar. Karmaşık dili kullanmak için yeterli olmayanlar.

5 puan bandı – MODEST USER – Mütevazi Kullanıcılar -Dil üzerinde kısmi egemenliği olanlar, çoğu durumla genel anlamda başa çıkabilenler ancak çok yanlış yapmaya yatkın olanlar. Kendi evlerinde temel iletişimin üstesinden gelebilirler.

6 puan bandı – COMPETENT USER – Yeterli – Liyakatli Kullanıcı – Bazı yanlış analamalara, isabetsizliklere ve uygun olmayan kullanımlara rağmen dil üzerinde genellikle etkili bir hakimiyeti olanlar, Özellikle yakın durumlarda dili komplex bir şekilde kullanma ve anlama yeteneğine sahip olanlar.

7 puan bandı – GOOD USER – İyi Kullanıcı – Nadir uygunsuzluk, isabetsizlik ve yanlış anlaşılmalara rağmen dil üzerinde amelî hakimiyeti yüksek olanlar, genellikle karmaşık durumların üstesinden güzel bir şekilde gelebilenler ve detaylı muhakeme yeteneği olanlar.

8 puan bandı – VERY GOOD USER – Çok İyi Kullanıcı – Bazı sistematik olmayan nadir hatalar dışında dil üzerinde tam bir hakimiyet kurmuş olanlar. Ancak çok yabancı olunan durumlarda bazı yanlış anlaşılmaları olanlar. Detaylı ve karmaşık tartışmaların üstesinden gelebilenler.

9 puan bandı – EXPERT USER – Uzman Kullanıcı – Dile tamamen hakim olanlar, dili uygun, isabetli ve akıcı ve tamamen anlamış olarak kullananlar.

IELTS Sonucumu Ne Zaman Ve Nasıl Öğrenirim ?

IELTS sonucunuzu sınava girdikten sonraki 13. iş gününde internetten öğrenebilirsiniz. Sonucunuz internette açıklandıktan sonraki 2-3 gün içerisinde,  sonuç zarfınız kargo ile verdiğiniz adrese gelir. Sonuç kağıdınızın geldiği gün bir aksilik olur da evde olamazsanız, kağıdınız 1-2 günlüğüne kargo şubesine geri gider. Oradan da almazsanız sonuç kağıdınız British Council’a iade edilir.

IELTS Sınav Gününde Yanınızda Bulunması Gerekenler ?

  1. Nüfus cüzdanı, pasaport ve ehliyetinizden en az ikisi yanınızda olmalı.
  2. 1 adet kimlik fotokopisi yanınızda olmalı.
  3. Pasaport şartlarına uygun, son 6 aya ait bir vesikalıl resim yanınızda olmalı.
  4. Yukarıda bahsettiğimiz orjinal başvuru formu doldurulmuş bir şekilde yanınızda olmalı.

Bunların bazılarını sizden istemiyorlar bile ama yine de hiç birini eksik etmemenizi tavsiye ederiz.

IELTS Sınavına Nasıl Hazırlanmalıyım ?

British Council’in sitesinde bir takım kitaplar tavsiye edilmiş. Siz de etraftan araştırabilirsiniz. Bizim tavsiyemiz ise, Cambridge Üniversitesi’nin IELTS sınavına hazırlık için çıkarmış olduğu 7 kitaplık seridir. Bu kitaplar çok kalın değildir, parça parça olduğu için motive edicidir. “O kadar zamanım yok” ya da ” o kadar masraf yapamam” diyorsanız, ikinci tavsiyemiz BARRON’S un çıkardığı IELTS kitabıdır. İçinde bir adet CD mevcuttur. Önce gerekli alıştırmaları yaparsınız, kitabın sonunda ise kendinizi denemeniz için deneme sınavları mevcuttur. 7 ya da üzeri puan almak istiyorum diyorsanız, ikisini birden çalışıp, başka kaynakları da kullanmalısınız.

İhtiyacınız Olabilecek Diğer Bilgiler

IELTS yazılı sınavları 1-2 senedir, Taksim Talimhane’deki Elite World Hotel’de yapılmaktadır. Aşağıdaki işinize yarayacak haritalar bölümünde oteli ve nasıl gidildiğini bulabilirsiniz. Konuşma sınavı bazen Gayrettepe Gazeteciler sitesindeki ODTÜ Mezunlar Birliği binasında ama çoğunlukla, Ortaklar Caddesindeki Bahçeşehir Üniversitesi İngilizce Hazırlık binasında yapılmaktadır. Bu binanın haritasını da aşağıda bulabilirsiniz. Bu söylediklerimiz genel durumu ifade eder, tabi ki sınav tarihinizden 1 hafta önce British Council internet sitesinden aday numaranız ile sınava nerede gireceğinizi öğrenebilirsiniz. konuşma sınavınız diğer sınavlardan bir gün önce ya da sonra olabilir.

Sınavın bir kaç seferdir yapıldığı Elite World Otel’deki ortam rahat. Salon sınav için elverişli. Bir şişe su ve bir olips şeker masanızın üzerinde sizi bekliyor olacak. İçeri çanta, kalem kutusu v.s. almazlar, yanınızdaki eşyaları vestiyere bırakabilirsiniz. Ancak size 8.15 olarak verilen saate tam olarak riayet edin ve 8.15 de otelde olun. Çünkü vestiyer önünde kuyruk oluyor ve isminiz söylendiğinde eşyalarınızı vestiyere verememiş olabiliyorsunuz. Salondaki klima ya da havalandırmaya dikkat edin. Eğer havalandırmanın ya da klimanın altına denk gelirseniz Listening – Dinleme sınavı süresince kapalı kalmasını rica ederseniz daha rahat edersiniz. Sizlere dağıtılan sert kartondan zarflara adresinizi doğru ve okunaklı bir biçimde yazmalısınız çünkü sonucunuz o zarfların içine koyulup öylece kargoya verilecek. Tuvalet için dışarı çıkmanıza izin veriliyor ve bir görevli size eşlik ediyor. Fakat zaman oldukça kısıtlı ve ucu ucuna yettiği için tuvalet ihtiyacınızı sınavdan önce karşılaşanız iyi olur.

Yurtdışında Lisans ya da Lisans üstü eğitim amacıyla bu sınava girecek adaylar için belirtelim ki kalbur üstü okullar Overall Score olarak en az 7 istiyorlar. Hatta King’s College gibi okullar her bölümden 7 puanı tutturmanızı bekliyorlar. Ancak 5.5 ve üzeri bir puanla İngiltere’deki, ya da İngilizce eğitim vere ülkelerdeki okullardan kabul almanız mümkün olabilir.

İşinize Yarayacak Haritalar

Esentepe Gazeteciler Sitesi – ODTÜ Mezunlar Derneği Binası – Buraya konuşma sınavı için işiniz düşebilir. Mecidiyeköye gidip oradan aktarma yapabilirsiniz, metrobüsle Zincirlikuyu’ya gelip oradan başka bir aktarma ile Gayrettepe’ye geçebilirsiniz. Gayrettepe Metro durağına ise oldukça yakın, Taksimden ya da Maslak tarafından geliyorsanız metroyu kullanabilirsiniz. Astoria Alışveriş merkezine de yakındır, çıkışta enerjiye ihtiyacınız olursa burada yemek yiyebilirsiniz. Aşağıda ayrıntılı krokisini bulabilirsiniz.

A ile işaretlenmiş Haberler Sokak’a girdiğinizde, sokağın ortalarına doğru bahçe içindeki binayı görebilirsiniz.

Bahçeşehir Üniversitesi İngilizce Hazırlık Binası – Ortaklar Caddesi

Son bir kaç seferdir konuşma sınavı Bahçeşehir Üniversitesinin Ortaklar Caddesindeki İngilizce Hazırlık binasında yapılıyor. Aşağıdaki haritada A ile işaretli yerin üzerindeki Carrefour Sa yazılı yerin tam bitişiğinde Bahceşehir Üniversitesi Binasını göreceksiniz. Ortaklar Caddesine ise en yakın metro ile mecidiyeköy çıkışından çıkıp yürüyebilirsiniz. Ya da bir şekilde Şişli’ye gidip oradan yürürsünüz. Tam önünde de Ortaklar caddesi durağı var bu duraktan geçen otobüsleri de kullanabilirsiniz.

Elite World Hotel – Taksim Talimhane

Yine son bir kaç seferdir yazılı sınavlar bu otelde yapılıyor. Taksime nasıl gidileceğini herkes biliyordur. Ancak yine de tarif edelim. Aksaray’a doğru giden otobüslerin durağının olduğu yerden içeri Talimhaneye giriyorsunuz. Otel yolun sonunda, biraz ilerisinde de BEDAŞ binası ve HABERTURK binası var.A ile işaretli yere doğru gittiğinizde zaten yolun sonunda göreceksiniz.

Maya Plaza – British Council Ofisi

Burasına işiniz düşmeyebilir ama yine de kargo siz evde yokken geldi, sonra sonuç kağıdının geri gittiği kargo şubesine işiniz olduğu için gidemediniz, ya da bulamadınız, işte o zaman ihtiyacınız olabilir. Gider sonucunuzu buradan alırsınız. Astoria’nın biraz ilerisinde sağ tarafta güzel iki tane plaza görürsünüz, o plazalardan büyük olanın içindedir British Council ofisi.

Not : Sınava İzmir ve Ankara’da da girilebiliyor. O şehirlerdeki durum hakkında bilgi sahibi olmadığımız için haritaları paylaşamadık. Okuyucularımızdan özür dileriz.

Not 2 : Aklınıza takılan herhangi bir şey olursa, yorum bırakmanız yeterli olacaktır. Farketmez.net farkıyla size en yakın sürede dönüş yapabiliriz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu