Yeme - İçme

Sağlıklı Fast Food Olur mu ?

Türkiye’de 70’lerden sonra yavaş yavaş, ve 1980’lerde Özal’ın resme girmesi ile başlayan Liberalizasyon süreci ile hızlanarak bir fast food istilası oldu. Bunun geçerli sebepleri de vardı. Türkiye sanayileşiyor ve çalışan kesim hızla artıyordu. Bununla birlikte hızlı yaşanmaya başlayan hayatlarda, geleneksel Türk Mutfağındaki uzun sürede hazırlanan ve yavaş yavaş tüketilen öğünlere vakit kalmadı.

Bugün ise özellikle sanayileşmiş şehirlerimizde her köşede bir Mc Donald’s ya da Burger King görmek mümkün. Fast Food bunlarla sınırlı değil tabi ki bir çok yerli ve yabancı alternatif de 10 yıldır ülkemizde görünmeye başladı. Yazının devamında diyetisyen Profesör Sharon Hoerr’in sağlıklı fast food önerilerini bulabilirsiniz.

Fast Food’un çalışan kesimin hayatını bu denli ele geçirmiş olması ciddi sağlık sorunlarını ve obezite problemini beraberinde getiriyor. Neredeyse tüm beslenmesini Fast Food üzerine kurmuş Amerikan halkındaki obezite oranı korkunç boyutlarda ve bizde de hızla yükseliyor.

Bu durum aklımıza bir soru getiriyor, hem hızlı hem sağlıklı öğün var mı ? yani Sağlıklı fast food olur mu ?

Bu soruya Michigan Üniversitesinden diyetisyen Profesör Dr. Sharon Hoerr, ” tabi ki sağlıklı seçenekleri tercih etmeniz mümkün” diye yanıt veriyor. “Çok az yağlı ızgara tavuk ile yapılmış bir salata, yanında su, az yağlı süt ya da diet bir içecek” diye devam ediyor. Profesör sağlıklı bir fast food için şöyle ipuçları vermiş.

1- Tepsinizi Besleyici gıdalarla doldurun.

Fast Food dükkanlarından alacağınız her salata en az 3 fincan yapraklı yeşillik içeriyor. Sossuz bir sezar salata, ızgara tavukları ile birlikte toplam 220 kalori ve 6 gram yağ içeriyor. Ve günlük sebze ihtiyacınızı karşılamanızı sağlar. Ayrıca bu tip yerlerde, elma dilimleri, yoğurt, meyveli parfe gibi sağlıklı yiyecekler de mevcut. Not : Profesör bu yiyeceklerle birlikte sos kullanmamanızı altını çizerek belirtiyor çünkü bu soslarda bazen yiyeceğin iki katı kadar yağ ve kalori bulunuyor.

2- Double, Triple ve Crispy ürünlerden vazgeçin.

(Bunlara hiç ihtiyacınız yok fakat satıcılar aç insanların gözlerine hitap ederek kendilerini daha da aç hissetmelerini sağlıyorlar) Normal bir hamburgerde 250 kalori varken, peynirli double quarter pounder’da 740 kalori, double cheeseburger 440 kalori, McDouble’da 490 kalori bulunuyor.

Salataların içinde ya da sandviçinizde ızgara yerine çıtır – crispy tavuk tercih ettiğinizde fazladan 100 kalori almış oluyorsunuz. Fast Food dükkanların yeni hizmeti olan kahvaltılar ise toplamda 1150 kalori ile ciddi tehdit oluşturuyorlar.

3- Ucuz diye kalorili yiyeceklerden almayın.

Çünkü sağlığınızı kaybettiğinizde doktorlara ödeyeceğiniz para ucuz menülere ödediğiniz paradan kat kat fazla olacaktır. Püf noktası şu, Salata, salata, salata…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu