Turizm

Hostel Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Madde

Farklı ülkeleri gezmeyi amaçlıyorsunuz ama bütçeniz kısıtlı ve konaklamaya da çok para harcamak istemiyorsunuz. İşte sadece bu şekilde seyahat edenler için dünyanın her ülkesinde gezginlere özel hosteller mevcut.

Hostelde konaklamak hem başınızı sokacak güvenli bir yer ihtiyacınızı giderir hem fazla bir konfor aramıyorsanız bütçenizi sarsamaz hem de farklı kültürlerden yeni insanlarla tanışmak için eşi bulunmaz bir ortam yaratır.

Fakat her ne kadar macera sevseniz de gördüğünüz her hostel sizi memnun etmeyebilir. Sonuçta yattığınız oda dahil olmak üzere, banyo, duş, mutfak vs.. gibi ortak kullanım alanlarını yalnız kullanmayacaksınız ve pek mahremiyet beklemeyin. Aslında hostel kültürünü yatılı okullara benzetebiliriz biraz. Sadece farklı şehirlerden değil aynı mekanları paylaşacağınız kişiler dünyanın dört bir yanından gelmiş oluyor.

Daha önce sitede yer verdiğimiz Avrupa Seyahati Deneyimi İçin Ekonomik Tavsiyeler ve Interrail ile Uluslararası Seyahat Deneyimi konularını inceleyenler mutlaka bu seyahat deneyimlerinde de hostelleri bolca kullanacaklardır.

Hostel Odası

Peki seyahatiniz sırasında doğru hosteli nasıl seçebilirsiniz? İşte bu sorunun cevabını 10 madde halinde inceledik.

 1  Ucuz Olması Her Zaman Daha İyi Değildir

Gezginler genelde yazının başında da dediğimiz gibi hostelin ilk olarak fiyatlarına bakar ama her hostel aynı kalitede olmayacağı için ekstradan bir kaç dolar ödeyerek daha iyi bir hostelde kalabilirsiniz. Arada bazen fiyat farkları artabilir. Bu da genelde şehir merkezine yakınlığına göre ve odada kalacak kişi sayısına göre farklılık gösterebilir. Bir gece dahi olsa kalacağınız odayı mutlaka inceleyin. Neticede turistlerin yoğun olduğu bölgelerde pek çok alternatif hostel bulunuyor.

 2  Kahvaltı

Özellikle Avrupa’da bulunan pek çok hostelde kahvaltı saatlerinde mükellef bir sofra olmasa da kahvaltı servisi bulunuyor. Zaten bütçeniz kısıtlı olduğundan hostelin sunduğu bir tost ve çay sabahları oldukça iyi gelecektir.

 3  Check Out Saatleri

Normal oteller gibi check-in 14:00′ da check-out ise 12:00 de oluyor. Fakat bazı hostellerde bu saatlerde esneklik gösterebiliyor ve check-out saatini serbest bırakıyor. Yorgun geçen bir günün ardından iyice uyumak istiyorsanız check-out saatinin geç olması avantajınıza olacaktır.

 4  Banyo Sorunu

Kişiye özel bir yerde maalesef banyo yapmayı beklemeyin. Oda da veya odanın dışında bir alanda ortak kullanıma uygun duş alanları bulunuyor. Bu alanlar ortak olduğu için hijyen konusunda titiz birisiyseniz bu alanları da göz ucuyla kontrol etmekte fayda var.

 5  Kilitli Dolaplar

Özellikle yeni yeni hostellerde konaklayanların kafasında takılan sorulardan biri eşyalarını nereye koyacağıdır. Çünkü uyurken, duşa girerken ya da çantanızı odada bırakıp küçük bir şehir turu yapmak istediğinizde, çantanızı bıraktığınız yere girip çıkan yığınla insan oluyor. İşte bu durumlar için hostellerin ekstra bir ücret ödemeye gerek olmadan kullanabileceğiniz kilitli dolapları oluyor. Fakat siz tabi ki çantanıza yola çıkmadan bir tane daha kilit atın.

 6  İnternet

Bedava internet gezginler için adeta vazgeçilmez bir nimettir. Bazı hostellerde ücretsiz wi-fi mevcut oluyor. Çektiğiniz resimleri internete yüklemek, maillerini kontrol etmek veya arkadaşlarınızda internetten konuşmak için internet cafe aramak yerine kaldığınız hosteli kullanabilirsiniz.

 7  Hostel Barları

Sadece kaldığınız odadaki diğer gezginlerle değil hostelde konaklayan tüm insanlarla tanışabilmek biraz daha sosyalleşebilmek için hostel barları mükemmel bir tercih olacaktır. Kaldığınız bölgeye özgü programlar, karaoke performansları ve ucuz içki için olmazsa olmazdır.

 8  Ortak Alanlar

Eğer hostelin barı yoksa mutlaka insanların birbirleriyle sohbet edebilecekleri ortak bir alan vardır. Burada diğer insanlara sohbet edebilirsiniz. Kafeterya, internet kullanım alanı, çalışma alanları gibi bir çok alan bu tip yerler olabilir aslında.

 9  Odada Kalacak Kişi Sayısı

Bunun aslında belli bir standardı yok. İster 2 kişilik bir oda tercih edebilirsiniz ister 10 kişilik oda. Ya da bulunduğunuz bölgedeki hostellerin doluluk oranı çok yüksektir ve 30 kişilik ranzalarda dahi kalabilirsiniz. Kalabalık olması aslında orada kaldığınız süre boyunca kafa dengi bir arkadaş bulmanızı kolaylaştırabilir. Daha önce hiç tanımadığınız birileriyle aynı odayı paylaşmak zorunda kalmadıysanız (askerlik veya okul yurtları vs..) ilk zamanlar biraz garipseyecek olsanız da sonradan epey eğlenceli gelecektir.

 10  Karışık Odalar

20 kişi aynı odada kalıyorsunuz ve bazen karışık odalar denk gelebiliyor. Bu durum daha önce hiç başına gelmemiş biri ilk başta yine biraz garipsese de, orada kalan kadınların da erkeklerin de amacı sadece konaklamak olduğundan kimse kimseyi rahatsız etmiyor. Fakat yine de farklı cinsten birileriyle aynı odada kalmak istemiyorsanız, sadece erkekler ya da sadece kadınlar için özel odalar mevcut.

Hostel Konaklama

Bunların dışında kalacağınız hosteli mümkünse daha öncede booking benzeri internet sitelerinden kontrol edin. Hem fiyatlarını hem sunduğu imkanları hem de sizin gibi daha önce o hostelde kalan ziyaretçilerin hostel hakkındaki yorumlarını inceleyin.

Kalacağınız odadan çok fazla bir konfor beklentiniz olmasın. Amacınız sadece ucuz bir paraya geceyi geçirmek ve yeni insanlarla tanışmaksa hosteller sizin gezinizde mutlaka ilk sıralarda olsun. Ama mahremiyetinize, konforunuza ve temizliğe çok önem veren biriyseniz hiç tercih etmeyin, bütçenizi biraz daha yukarı çıkartıp ucuz otel aramaya başlayın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu