ListeTurizm

Dünyadaki En Yüksek 10 Bina

Yüksek binalar yapma dürtüsü, insanoğlu’nun genlerinde olan yükselmek, üstün olmak duygularının harekete geçirdiği bir istek. Özellikle Sanayi devriminden sonra klasik yapılar yerini daha yüksek binalara bırakmaya başlamış. İnşaat sektöründe demir ve çelik ekipmanların kullanılmaya başlanması bu imkanı daha da geliştirmiş. Eskiden fonksiyonel olan ve ihtiyaçlar doğrultusunda yapılan kuleler, yerini yerleşim ya da iş merkezi olmak üzere yapılan gökdelenlere bırakmaya başlamış. Kapitalizm geleneğinin tüm dünyaya yayılmasından sonra, ele geçen sermaye, prestij, statü ve üstünlük göstergesi olarak yapılan, ofis gökdelenlere aktarılmaya başlanmış.

Bu söylediklerimizin en güzel örneği, 1931’de yapımına başlanan ve 1932’de tamamlanan Amerika’daki Empire State Building. Biz bu binayı yıllarca dünyanın en yüksek binası olarak bildik. 1975 yılında, 11 Eylül saldırılarında yıkılan Dünya Ticaret Merkezi açılana kadar dünyanın en yüksek binası ünvanını taşıdı. Bitiriliş tarihi de oldukça ilginç, 1929’daki büyük buhrandan 2 yıl sonra. Amerika’nın hala güçlü olduğunu sembolize ediyordu. Ancak tüm ofis katları buhran süresince boş kalmıştı. Maliyetlerin bir kısmı, buhran yıllarınca manzara seyretmeye gelen insanlardan karşılanmıştı.

Jin Mao Tower

Bu mükemmel gökdelen Çin’in Şangay kentindeki Pudong bölgesinde konuşlanmış durumda. Kulede ofisler, restoranlar ve gözlem kabinleri bulunuyor.  Yapımı tamamlandığında çatı yüksekliği bakımından dünyanın en yüksek 5. binasıydı. Doruk noktasına göre ise yedinciydi. Jin Mao Kulesi Pudong Skayline’ın bir parçası ve Şangay Dünya Finans Merkezinin komşusu.

Yükseklik : 421 metre
Çatı Yüksekliği : 370 metre
Kat Sayısı : 88
Kat Alanı : 278,707  metrekare
Tamamlanma Tarihi : 1998
Tasarımcıları : Skdimore, Owings ve Merrill

Trump International Hotel and Tower


Ünlü Gayrimenkul kralı Donald Trump’ın Chicago’daki otel ve kulesi. Trump Tower Chicago olarak da biliniyor. Ama tam adı Trump International Hotel and Tower. Chicago’nun Illinois bölgesinde bulunuyor.  Bu güzel bina Chicago nehrine bitişik. İçinde 4-5 yıldızlı restoranlar bulunuyor. Eğlence mekanları, spa, parka alanı, otel ve özel daireler içeriyor.

Yükseklik :  423 metre
Çatı Yüksekliği : 356 metre
Kat Sayısı : 96
Tamamlanma Tarihi : 2009
Tahmini Maliyet : 847 Milyon $
Kat Alanı : 241,500 metrekare
Tasarımcıları : Adrian Smith of Skidmore. Owings and Merrill. Bovis Lend Lease

Guangzhou International Finance Center

Bina Çin’in Guangzhou bölgesindeki Zhujiang Batı Caddesinde yer alıyor. Yapımına 2005’te başlandı. 2010 yılında bitti. İlk 66 katı ofisler için ayrılmış durumda. 67 ve 68. katlar mekanik ekipmanlar için ayrılırken, 69 ve 99. katlar arası otel olarak kullanılıyor. 99. ve 100.  katlar ise gözlem katı olarak tasarlanmış.

Yükseklik : 440.2 metre
Kat Yüksekliği : 432 metre
Kat Sayısı : 103
Tamamlanma Tarihi : 2010
Kat Alanı : 285,000 metrekare
Tasarımcı : Wilkinson Eyre

Willis Tower

Trump Kulesi gibi bu kule de Chicago ‘nun Illinois bölgesinde bulunuyor. 1974 yılında tamamlandığında dünyanın en yüksek binasıydı. Geride bıraktığı binalar ise yıkılan Dünya Ticaret Merkezi kuleleriydi. 2009’da Willis Tower adını alana kadar Sears Towers ismini taşıyordu. Amerikanın hala en yüksek binası konumunda olan bina, dünyadaki en yüksek desteksiz 5. yapı.

Yükseklik :  527 metre
Çatı Yüksekliği : 442 metre
Kat Sayısı : 108
Asansör Sayısı : 104
Kat Alanı : 423,637 metrekare
Tamamlanma Tarihi : 1974
Tasarımcı : Bruce Graham

Nanjing Greenland Financial Center

Bina Çin’in Nanjing bölgesinde yer alıyor. Alt katları ofis olarak kullanılırken, yukarılara doğru restoranlar ve gözlem katları bulunuyor. 72. katında bir gözlem alanı bulunuyor. Şu anda Çin’in en yüksek binası ve tamamlandığında dünyanın en yüksek 5. binasıydı.

Yükseklik : 450 metre
Çatı Yüksekliği : 339 metre
Kat Sayısı : 89
Tamamlanma Tarihi : 2010
Tasarımcıları : Adrian Smith ve Marshall Strabala

Petronas Towers

Petronas Kuleleri Malezya’nın Kuala Lumpur kentinde bulunuyor. Binalar ikiz kuleler olarak da anılıyor ve şu anda dünyanın en yüksek ikiz kuleleri.  Kuleler 1998 ve 2004 yılları arasında dünyanın en yüksek yapıları ünvanını taşıdılar. Binalar arasında iki adet kat köprüsü bulunuyor ve bu kat köprüleri dünyanın en yüksekte yapılmış kat kuleleri. Bu köprüler kuvvetli rüzgarlarda yıkılmaması için kayabilir özellikte tasarlanmış.

Yükseklik : 451 metre
ÇAtı Yüksekliği : 375 metre
Kat Sayısı : 88
Tamamlanma Tarihi : 1998
Asansör Sayısı : 78
Tahmini Maliyet : 1.6 milyar$
Tasarımcı : Cesar Pelli

International Commerce Center

Bina, Hong Kong’un Batı Kowloon bölgesinde yer alıyor. Bina resmi prosedüre göre, Union Square projesinin 7. binasını oluşturuyordu. Tamamlandığında Hong Kong’un en yüksek binası ve çatı yüksekliği bakımından dünyanın en yüksek 3. binası konumundaydı. İçerisinde 5 yıldızlı Ritz Carlton restoranı bulunuyor. Bu restoran dünyadaki en yüksek restoran. Binanın en yüksk 15 katı bu restorana ayrılmış durumda.

Yükseklik : 484 metre
Tamamlanma Tarihi : 2010
Asansör Sayısı : 48 (30 asansör, 14 shuttle lifts and ve 2 VIP asansör )
Tasarımcıları : Wong & Ouyang (HK) Ltd, Belt Collins & Associates, Kohn Pedersrn Fox Associates

Shanghai World Financial Center

Merkez, Çin’in Şangay kentindeki Pudong bölgesinde bulunuyor. Oteller, ofisler, konferans salonları, gözslem katları içeriyor. Binanın içindeki Park Hyatt Şangay, bina tamamlandığında dünyanın en yüksek oteli konumundaydı.Otelin 178 odası bulunuyor ve 93. kat bu otele ayrılmış durumda. En yüksek otel ünvanı daha sonra Ritz Carlton tarafından ele geçirildi. Bina tamamlandığında dünyanın en yüksek 2. binasıydı. 474 metredeki gözlem katı dünyanın en yükseği konumunda.

Yükseklik : 494.4 metre
Çatı Yüksekliği : 487 m
Kat Sayısı : 101
Tamamlanma Tarihi : 2008
Asansör Sayısı : 91
Kat Alanı : 381,600 metrekare
Tahmini Maliyer : 1.2 milyar $
Tasarımcıları : Kohn Pedersrn Fox Associsutes

Taipei 101

Bina Tayvan’ın kimliği sayılabilir. Tayvan’ın alameti farikası da denilebilir. Taipei şehrinin Xinji bölgesinde yer alıyor. Newsweek bu binayı mühendislik harikası olarak yorumlayıp dünyanın 7 harikası arasında saydı. Binanın dizaynı, teknolojinin evrimini temsil ettiği kadar, yerel kültürü ve geleneği de yansıtıyor. Kule 2010 yılına kadar dünyanın en yüksek binası ünvanını elinde bulunduruyordu. Emprois Gökdelen Ödülünü de almış bir bina olan Taipei 101 tayfunlara ve depremlere karşı dayanıklı olarak tasarlanmış durumda.Ofisler, fitness merkezleri ve restoranlar gibi çok çeşitli tesisler barındırıyor.

Yükseklik :  509.2 metre
Çatı Yüksekliği : 449.2 metre
Kat Sayısı : 101
Tamamlanma Tarihi : 2004
Asansör Sayısı : 61
Kat Alanı : 412,500 metrekare
Tahmini Maliyet : 1.8 milyar $
Tasarımcıları : C.Y. Lee &  ortakları

Burj Khalifa

Dünyadaki insan yapımı en yüksek şey.Birleşik Arap Emirliklerinin kalbi olan Dubai’de yer alıyor. Eski adı Burj Dubai idi. Abu Dabi Emiri Khalifa Bin Zayed’in adını aldı. Emir, Dubai durgunluğa ve krize girdiğinde Duabiye 10 milyar dolar kredi vermişti. İsim değişikliği bu olay üzerine yapıldı.  Ofis kiralamayı düşünenler için belirtelim, metrekare kiralama ücreti 43.000 dolar.

Burj Khalifa’nın Elindeki Rekorlar

En Yüksek Gökdelen : 828 metre
Gelmiş Geçmiş En Yüksek Yapı
Hala Var Olan En Yüksek Yapı
Desteksiz Ayakta Durabilen En Yüksek Yapı
En Çok Katı olan Bina, Kat sayısı: 160
Dünyanın En Yüksek İşlem Yapan Asansörü
Dünyanın En Hızlı Asansörü : 64 km/h – 18 m/s (59 ft/s)
En Yüksek Dikey Beton Pompalama (Bina için) 606 metre
En Yüksek Dikey Beton Pompalama (Herhangi bir yapı için ) : 606 metre
Dünyadaki ilk ve en uzun içinde ikamet edilen bina
En Yüksek Gözlem Yeri : (124. kat)  442 metrede
Dünyanın En Yüksek Camisi (158. katta)
Dünyanın En Yüksek Cam ve Aliminyum Ön Cephesi : 512 m
Dünyanın En Yüksek Yüzme Hacuzu (76. Katta)

Yükseklik : 828 metre
Kat Sayısı :160
Tamamlanma Tarihi :2010
Kat Alanı : 464,511 metrekare
Tahmini Maliyet :1.5 milyar $
Tasarımcı : Adrian Smith

İlgili Makaleler

9 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu