OtomobilSporVideo

Öz Türk Yarış Otomobili VOLKICAR

Türkiye’de ralli deyince akla gelen ilk isimlerden Volkan Işık, hepimizin göğsünü kabartacak bir girişime imza attı. Az önce TRT Spor kanalında verdiği röportajı da izledim tekrar gurur duydum. Volkan Işık bu yıl 26 adet ürettikleri ve yaklaşık 1 milyon dolara malolan Volkicar’dan bahsederken yüzünde iftihar tebessümleri vardı. Şu anda üretim sürecinde bulunan 24 Volkicar olduğundan bahsetti. Gelecek yıl 60 adet daha üretmeyi planladıkları Volkicar için yurtdışından siparişler ve hatta ortaklık teklifleri bile gelmeye başlamış. Volkan Işık asıl hedeflerinin bu aracı geliştirip yurdışında geniş bir pazarlama ağına ulaşmak olduğundan da bahsetti. Bu yatırım Volkan Işık’la birlikte 9 girişimci tarafından hayata geçirilmiş.

Röportaj’ı yapan muhabir güzel de bir soru sordu. Aslında kilit soru buydu. Böyle bir Türk otomobilini caddelerde de görebilecek miyiz ? Volkan Işık bu soruya çok ümit vererek cevap verdi. Biz de arkadaşlarla konuşurken, ortaya çıkan eseri gördükten sonra iyi bir cadde arabası olabileceğini de düşündük. Yatırımcılardan destek gelirse neden olmasın dedi.Ayrıca, aracın Türk insanının ihtiyaçlarına uygun olarak dizayn edildiğini ve ekonomik açıdan da Türk insanının kesesine göre olduğunu da söyleyen Volkan Işık, daha ziyade bu yarış aracını yurt dışına satmayı düşündükleri vurgusunu yaptı.

Volkicar, uzun yıllardır ralli camiasına lastikleri ile destek veren Lassa ve CMS firmalarının desteğiyle 2 yıllık bir süreçte geliştirilmiş. Volkan Işık, ilk partiyi oluşturan 26 aracın satılmayacağını ve kiralanarak belli dönemlerde kendi aralarında bir yarış organize edileceğini söyledi. Gelecek sene üretilecek 60 otomobilin ise 14.500 Tl baz fiyatı olacağını belirtti. Ayrıca, yol aracı için ortaklık tekliflerine açık olduklarını açıkladıktan sonra bir çok firmadan teklif aldıklarını ve çoğu ortadoğu menşeli, bir tanesi Kanadalı firmalardan teklifler gelmeye başladığını anlattı. Bu Kanadalı firmanın teklifi, aracı Kanada’da üretmeyi ve Amerika pazarına girmeyi de içeriyor.

Bizim bu noktadaki endişemiz de şu yönde. Bu ülkede güzel şeyler ya hiç başlayamıyor ya da uzun süremiyor. İşte Kanadalı firmanın yaptığı teklif bu endişelerimizi körükleyecek yönde. Çünkü Volkicar’ın Kanada’da üretilmesi demek, bu milli gururun trpülenmesi demek. Çünkü böyle bir ortaklı gerçekleştiğinde, zaten araç %100 Türk sermayeli olmaktan çıkıyor. Bir de üretim yeri Kanada olursa, hayal kırıklığımız hepten büyür. Tabi ki dünyaya açılmasın demek tutuculuktur. Ancak Türkiye’de üretilerek, ilk bir kaç yıl buradan Dünya’ya dağıtılarak önce yerli araç olma olgusunun gereklerini yerine getirmesi daha olumlu olacaktır. Daha sonra bütün büyük markaların yaptığı gibi, anavatana bağlı kalarak karlılık güdüsü ile ne gerekiyorsa yapılabilir. Henüz başlangıça böyle ortaklıkların gerçekleşmesi ve yatırımcı firmaların şartlarının kabul edilmesi, başlangıçtaki amatör ruhtan ödün vermek anlamına gelebilir.

İkinci bir eleştiri noktası da aracın ismi ile ilgili. Volkicar, yurtdışı pazarlamasıyla ilgili olarak ideal bir isim olabilir. Ama duygusal olarak baktığımızda isteriz ki, aracın yol versiyonu geliştirilip, nihai tüketiciye ulaşabilecek duruma geldiğinde, Türkçe bir ismi olsun. Mesala “car” eki kaldırılsa bile Volki Türkiye pazarı için güzel bir isim olabilir. Ya da girişimci grubun uygun göreceği başka bir isim. Çünkü kimse Şahin, Doğan, Murat gibi araçların benimsenmesinde isimlerinin hiç payı olmadığı söylenemez.

Son olarak da motor konusuna değinmek gerekiyor. Ancak bu konudaki eleştiriler Volkan Işık için değil Türk sanayicileri için. Volkicar’ın kalbinde 115 beygirlik Yamaha Motosiklet motoru bulunuyor. Henüz bildiğimiz kadarı ile, Erbakan’ın ürettiği pancar motor, ve Tümosan’ın ürettiği trakötör motoru haricinde,  %100 Türk yapımı bir motor yok. Bu ülkemizin, hükümetlerimizin, sermaye sahiplerimizin ayıbıdır. Bu konuda da söyleyeceklerimiz bu kadar maalesef.

Volkicar’ın teknik özellikleri ise şöyle;

Motor : 1251 cc, sıralı 4 silindirli, benzinli, DOHC, hava soğutmalı, 115 HP

Şanzıman : 5 ileri vitesli (sıralı tip, manuel), elektrikli geri vites

Aktarma : Yüzde 100 kilitli diferansiyel, arkadan itiş

Ağırlık : 530 kg

Ağırlık/Güç oranı 4.6 kg/HP

Dingil mesafesi 1915 mm

Süspansiyon : Orijinal tasarım, önde çift salıncaklı bağım sız, arkada rijid aks, ayarlanabilir amortisörler

Frenler : Önde disk, arkada kampana

Lastikler :  205/60 1 Özel Tasarım Lassa

Jantlar : CMS Özel Tasarım

Yazımızı bitirirken VOLKICAR’ın tanıtım toplantısından görüntüler ve bir de fotogaleriyi sizlerle paylaşıyoruz.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BospJH7gyOg[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5tlMBtNBIAI[/youtube]

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu