GündemİnternetTeknoloji

Anonymous Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Gerçek

Genellikle internet üzerindeki bilgi paylaşımını kısıtlayan ülkeleri hedef alan Anonymous grubu, ilk olarak 2003 yılında tamamen eğlence amaçlı olarak kurulan ve birden ülkelerin internet ağlarını durduracak kadar büyüyen, V for Vendetta filmindeki Guy Fawkes maskesinin ardında yüzlerini gizleyen “hacktivist” bir grup olarak biliniyor.

Dünyanın pek çok ülkesinde üyeleri bulunan ve tamamen gönüllülük esasına dayanılarak operasyonlarına yön veren hacker grubunun, kendilerine destek vermek isteyen gönüllüler için de internet üzerinden indirilebilen bir botnet yazılımı ile programın kurulu olduğu bilgisayarı zombi olarak kullanarak, ortak operasyon kararı alınan sitelere DDoS ataklar düzenlenebiliyor.

Her ne kadar ülkedeki siyasilerin basın üzerindeki etkileri yüzünden bazı verilerin topluma aktarılması kısıtlanabilse de, günümüz internet çağında hiçbir şeyin gizlenemediği apaçık ortada ve Anonymous da sadece muhalif oldukları düşüncedeki sayfaları hedeflemiyor aynı zamanda toplum bilinci oluşturmak için de eylemlerine yön veriyorlar.

Bazen yapılacak bir inşaatın bölge ekosisteme vereceği zararı duyurmak için bazen dünyanın bir ucunda katledilen insanların sesi olmak için bazen de sokaklardaki evsizler için toplum bilincini oluşturmayı düşünerek çalışıyorlar. Tabi ki belli bir düşüncenin yapılanması olarak kurulmayan grubun her zaman operasyonları %100 herkese doğru gelmiyor fakat kolektif olarak çalışmalarına devam eden ve bir çok düşünceden insanın ortak kararı sonucu seçilen hedefleri çoğunlukla başarılı diyebiliriz.

Biz de en son Türkiye ve Rusya arasındaki krizde adlarını bir kez duyduğumuz, Dünyaca ünlü hacker grubu Anonymous hakkında bilmeniz gerekenleri 10 madde halinde listeledik.

 10  Anonymous Bir Örgüt Değildir

Anonymous

Yazının başında da belirttiğimiz gibi belli bir siyasi görüş üzerine veya maddi kazanç üzerine kurulmamış, sabit bir politik hedefi olmayan ve hiyerarşik bir yapının ürünü olmayan grubunun karşı olduğu görüş, otoriter siyasi görüşün hakim olduğu ülkeler ve yasaklar.

Grubun belli bir lideri yok fakat karar aşamasında yön verici yöneticileri bulunuyor. Bunlarda yine grubun ilk olarak türediği 4chan üzerindeki anonim hesaplardan gelen fikirleri baz alarak operasyonlara yön verdiği tahmin ediliyor.

 9  Herkes Katılabilir

Anonymous 2

Başta FBI olmak üzere bir çok devlet kurumunun peşlerinde olduğu Anonymous a katılmak oldukça basit aslında. Yine yazının başında da değindiğimiz gibi, grubun üstlendiği operasyonları mantıklı buluyor ama bu saldırılara katkı verebilecek kadar bilgisayar bilginiz yoksa, Anonymous’ un botnet programını kurarak bilgisayarınızın zombi olarak kullanılmasına izin verebilirsiniz.

Ya da bu hack saldırılarına siz de katılmak ve grubun diğer üyeleriyle iletişimde olmak istiyorsanız, maksimum güvenlik önlemlerini geçip şifreli IRCs kanallarına erişim sağlayabilirsiniz. Zaten bu kadar bilginiz varsa kanalı da oldukça basit olacaktır. Tabi yine de grubun yine de size tam olarak güvenmesi için bir kaç sene beklemeniz gerekebilir.

 8  Üyelerin Hepsinin İyi Derecede Hack Bilgisi Yok

Anonymous Katılım

Tahmini 100 bine yakın üyesi olan grupta tüm herkesin üst düzey hackerlık bilgisi yok. Çünkü saldırılarının temelini DDoS (Distributed Denial of Service attack) ataklar oluşturuyor. Grupta sadece belli bir kitlenin çok iyi derecede hack bilgisi var ve bunların hedefleri belirliyor, diğer kullanıcılar da bilgisayarlarından destek sağlıyor.

Not: DDos; hedef sitenin anlık olarak kaldırabileceği isteğin daha üzerinde bir kullanıcının siteye anlık istek göndermesiyle oluşur. Yüz binlerce kişinin aynı anda hedef siteye bu isteği göndermesiyle, hedef site sunucularının da bu talebi karşılayamayıp cevap veremez hale gelmesiyle sitenin bir süre çökmesine yol açan saldırı tekniğidir.

 7  Anonymous Operasyonlarına Katılmak

Anonymous HackerHerkesin katılabileceğini zaten 9. madde içerisinde söylemiştik. Anonymous’ ın düzenlediği saldırılara grubun web siteleri üzerinden verdikleri irc kanalı üzerinden haberdar olup, yine grubun kendi ürünü olan “LOIC” yazılımını bilgisayarınıza kurup, aynı hedefe aynı anda saldırıya geçebilirsiniz. Kullanımı ve kurulumunun oldukça basit olması, fakat etkisinin de çoklu kullanımlarda yüksek olması grubun devasa şirketleri bu kadar kolay çökertmesini açıklıyor.

 6  Operasyonlara Katılmak Suç

Anonymous Hapis Cezası

Anonymous’ a destek vermek, yaptıklarını saldırıları beğenmek, IRC üzerinden sohbet etmek suç değil fakat botnet yazılımlarını kullanarak bir siteye saldırı gerçekleştirmek Türkiye ve diğer bir çok ülkenin yasalarına göre suç teşkil ediyor ve aynı zamanda hapis cezası var. Bu yüzden bu tip yazılımları kullanmadan önce iyi düşünün. Birçok kişi katıldığı eylemi tamamen eğlence olsun diye yapıyor fakat haber sitelerinde kısa bir araştırma yaparsanız, bu şekilde yine bu tip düşüncede olan kişilerin yakalandığını ve haklarında hapis cezasıyla davalar açıldığını göreceksiniz.

 5  Bilgi Çağı Korsanları

Anonymous Bilgi Çağı

2009 senesinde 4chan üzerindeki /b/ forumunda organize olan grup, tamamen eğlence amaçlı olarak Tom Cruise’ un da üyesi olduğu Scientology Kilisesinin çağrı hatlarını kilitledi, sürekli olarak siyah renkli fax göndererek tonerlerinin bitmesini sağladı ve internet sitelerini çalışamaz hale getirdi. Bu olay grup içerisinde bazı kişilerin, operasyonların siyasi yönde olması gerektiğini ve bu tip şaka amaçlı saldırıların ön plana çıkmaması gerektiğini savunmasıyla grup içerisinde ufak çaplı bir krize neden oldu. Sonrasında telif hakları konusunda görüşlerine katılmadıkları bir çok yapım şirketine eş zamanlı saldırı düzenledi. Bu saldırıları kendi IRC kanalları üzerinden planladıklarını anlayan şirket bu kanala erişin yasakladı. Bunun üzerine de Anonymous, AnonOps adında kendi bağımsız IRC kanallarını kurdular.

 4  Zombi Botnet

Anonymous Botnet Saldırısı

Kasım 2010′ da WikiLeaks, ABD’nin gizli olarak tanımladığı 500 bin diplomatik belgeyi ele geçirerek yayınladı. ABD devleti bunun üzerine WikiLeaks’ in yayınlarını durdurdu ve para kaynaklarını hedef alarak Paypal dahil birçok finansal kurum üzerinden WikiLeaks’e bağış yapılmasının önüne geçti. Bunun üzerine Anonymous, Paypal, Visa, MasterCard gibi kurumlara saldırı başlattı.

İlk Botnet saldırını hasarsız atlatmayı başaran Paypal’ın güvenlik duvarı, içeriye sızdırılan bir virüs yardımı ve yine eş zamanlı olarak gerçekleştirilen botnet saldırısıyla Paypal’ın giriş sayfasını çökertmeyi başardılar. Paypal’ ın bu hasarı onarmak için 5.5 milyon dolarlık bir harcama yaptığını tahmin edilirken, bu saldırıya katılan binlerce kişi arasından gerekli güvenlik önlemlerini almayan 14 kişi polis tarafından kısa sürede yakalandı. Paypal 14’lüsü olarak adlandırılan bu kişi saldırıya katılan binlerce kişi arasından günah keçisi olarak dönüştürüldü ve aralarından 2’si hapis cezasına çarptırıldı.

 3  Hacker Savaşları

Anonymous ve LulzSec

Başta Sony Pictures olmak üzere Minecraft, League of Legends ve Eve Online bir çok oyun sitesini hackleyerek isimlerini duyuran LulzSec ile Anonymous, bu olay yüzünden karşı karşıya geldi ve 2 grup arasında ufak çaplı bir savaş başladı. Anonymous üyelerinin en yoğun olarak bulundukları 4chan üzerinde, LulzSec üyelerinin gerçek kimliklerinin bulunması ve açıklanması konuşulurken, LulzSec tarafından da 4chan’ a büyük bir öfke başlamıştı.

Ancak LulzSec grubunun lideri ve daha sonradan öğrenilecek üzere grubunun lideri, yanı zamanda da FBI’ ın köstebeği olan Sabu, devlet kurumlarına yapılacak saldırılarda Anonymous ile ortak hareket edileceğini açıkladı.

 2  Hain

LulzSec Sabu

Bu olaydan kısa bir süre sonra FBI tarafından yakalanan “Sabu” takma adlı Hector Xavier Monsegur, gözaltına alınmasının hemen ertesi günü serbest bırakıldı. FBI tarafından polise muhbirlik yapmaya ikna edilen ve LulzSec grubundaki üyelerin yakalanması için içeriden bilgi sızdırdı. İsmini verdiğin aynı gruptan bir arkadaşı 10 yıl hapis cezası alırken, kendisi polise muhbirlik yaptığı için 7 aylık bir hapis cezasıyla kurtuldu. Bu olay da doğrudan Anonymous grubuyla ilgili olmasa da, FBI’ın Monsegur’ dan aynı zamanda Anonymous işbirliği sayesinde, Anonymous yöneticileri hakkında da bilgi istediği tahmin ediliyor.

 1  Gizli Anlaşma

Anonymous Gizli Anlaşma

 

lideri ve FBI adına muhbirlik yapan Hector Xavier Monsegur, aynı zamanda Anonymous ve AntiSec gruplarıyla ortak hareket ediyordu. Jeremy Hammond’ da yine polise ihbar ettiği kişiler arasındaydı. Stratfor firmasının maillerin hacklenmesinde baş aktörlerden biri olan Hammond, ele geçirdiği mail içeriklerinde WikiLeaks’i kamuoyu önünde yıpratmak için ABD hükumetinin Stratfor gibi firmaları kullandığını da ispatlamış oldu.

En meşhur hacktivist gruplardan olan LulzSec’in liderini muhbir yaparak,  Anonymous gibi yapılanmalara da gözdağı veren ABD, özellikle hem devlet kurumlarını hedef alan hackerları bekleyen yüksek hapis cezalarını göstermiş hem de içeriden bilgi veren kişilerin de suçlarını en aza indirerek Anonymous gibi gruplara psikolojik yönden rahatsız etmek istemiştir.

Sonuç:

FBI’ın LulzSec operasyonundan sonra aslında “anonim” kalmanın pek de fazla güvende hissettirmediği ve her an yakalanabilme ihtimali Anonymous içerisinde de kırılmalara yol açtığı tahmin ediliyor. İşin bu boyutlara gelmesinden sonra grup içerisinde bazı elit seviyedeki hackerların artık emekli olduğu biliniyor. En son ISIS’ a karşı yapılan operasyonun beklenen seviyede sonuçlanmaması, Anonymous’ un gücünü kaybettiğine mi işaret ilerleyen günlerce göreceğiz artık.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu